Οργάνωση εξ αποστάσεως διδασκαλίας Νοεμβρίου 2020

Αγαπητοί γονείς,

Από τη Δευτέρα 16-11-2020, αναστέλλονται τα μαθήματα στον φυσικό χώρο του σχολείου για δυο εβδομάδες.
Από την Τετάρτη 18-11-2020, ξεκινά η εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεκπαίδευση), που έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Πώς λειτουργεί η τηλεκπαίδευση;

Η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται με δυο τρόπους: Σύγχρονα και Ασύγχρονα.
Αναλυτικές οδηγίες, βίντεο και επεξηγήσεις για την τηλεκπαίδευση, τόσο τη Σύγχρονη (τηλεδιάσκεψη Webex), όσο και  την Ασύγχρονη (E-class, E-me), παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου μας, στην ενότητα: “Τηλεκπαίδευση – Οδηγίες για γονείς και μαθητές“, http://dim-pedin.ioa.sch.gr/?page_id=807

  • Σύγχρονη τηλεκπαίδευση (τηλεδιάσκεψη σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος Cisco Webex):
    Κάθε εκπαιδευτικός έχει μια ξεχωριστή ψηφιακή αίθουσα, που χαρακτηρίζεται από τη διεύθυνσή της και ένα 10ψήφιο αριθμό. Η πρόσβαση των μαθητών στην ψηφιακή τάξη του εκπαιδευτικού γίνεται χωρίς κάποιο κωδικό.
    Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με σταθερό υπολογιστή, φορητό, tablet, smartphone ή ακόμη και με σταθερό τηλέφωνο χωρίς καν σύνδεση στο internet.

    • Η πρόσβαση από σταθερό ή φορητό υπολογιστή προϋποθέτει σύνδεση στο internet.
      Η πρόσβαση γίνεται μέσω του προγράμματος περιήγησης στο Internet (π.χ. Internet Explorer, Firefox, Edge, Chrome), ακολουθώντας τον σύνδεσμο της αίθουσας του κάθε εκπαιδευτικού. Κατά την είσοδο στην τάξη του εκπαιδευτικού, χρειάζεται να επιτρέψουμε στο πρόγραμμα περιήγησης  να κάνει χρήση του μικροφώνου και της κάμερας του υπολογιστή μας (αν είναι διαθέσιμη).
      Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάμερας. Χρειάζεται να υπάρχουν ηχεία για να ακούγεται ο ήχος του μαθήματος.
      Εναλλακτικά, για υπολογιστές με Windows, δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθεί το λογισμικό Webex από εδώ: https://minedu-primary.webex.com/webappng/sites/minedu-primary/dashboard/download
    • Η πρόσβαση από tablet ή κινητό γίνεται με την εγκατάσταση της δωρεάν εφαρμογής: Για Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cisco.webex.meetings και για IOS https://itunes.apple.com/us/app/cisco-webex-meetings/id298844386 .
      Και σε αυτή την περίπτωση, απλά κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο του δωματίου του κάθε εκπαιδευτικού και συνδεόμαστε μέσω της κατάλληλης εφαρμογής.
      Xρειάζεται να έχουμε πρόσβαση στο Internet, είτε μέσω WIFI, είτε μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Δεν υπάρχει χρέωση για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για την εφαρμογή Cisco Webex.
    • Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής, tablet, smartphone ή δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet, η σύνδεση στην ψηφιακή αίθουσα του κάθε εκπαιδευτικού γίνεται καλώντας (με αστική χρέωση) από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 2119902394 ή 2111981029.
      Ζητείται ο 10-ψήφιος κωδικός του δωματίου του κάθε εκπαιδευτικού ακολουθούμενος από το πλήκτρο της δίεσης (hash – #). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο μαθητής να ακούει τη συνομιλία της ψηφιακής αίθουσας.
    • Οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας:
  • Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (παροχή εκπαιδευτικού υλικού για υποστήριξη των μαθημάτων):
    Η Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τη Σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Για παράδειγμα, ένα μάθημα γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια το εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις, ασκήσεις κ.λπ.) διανέμεται μέσω της Ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
    Οι πλατφόρμες ? τα μέσα δηλαδή με τα οποία γίνεται η διανομή του ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στους μαθητές είναι οι E-class και E-me. Ο εκάστοτε εκπαιδευτικός επιλέγει ποια πλατφόρμα ? μέσο θα χρησιμοποιήσει για το μάθημά του, καθώς και το υλικό που θα διανείμει μέσω αυτής.
    Πρόσβαση στην E-class: https://eclass.sch.gr/
    Πρόσβαση στην E-me: https://e-me.edu.gr/
    Η πρόσβαση των μαθητών σε αυτές τις υπηρεσίες Ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (E-class, E-me) γίνεται μέσω λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Έχουν κοινοποιηθεί στους γονείς οι κωδικοί σύνδεσης στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, είτε μέσω των υπεύθυνων τμημάτων, είτε μέσω e-mail, είτε τους έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.
    Αν οι γονείς έχουν ξεχάσει τους κωδικούς σύνδεσης, μπορούν να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου για να τους γνωστοποιηθούν.
    Για τη Σύγχρονη τηλεκπαίδευση (τηλεδιάσκεψη Webex), δε χρειάζεται να γίνει χρήση αυτών των κωδικών.
    Μέσω αυτών των υπηρεσιών, παρέχουν οι εκπαιδευτικοί ψηφιακό υλικό, όπως βιβλία, σημειώσεις, ασκήσεις, κ.λπ.
    Το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται μέσω της Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης είναι ποικίλου περιεχομένου και βάσει του βαθμού διάδρασής του με τους μαθητές, κατηγοριοποιείται στις ακόλουθες κατηγορίες:

    • Εκπαιδευτικό υλικό αυξημένης διάδρασης (κουίζ, σταυρόλεξo, συμπλήρωση κενού, πολλαπλή επιλογή, αντιστοίχιση, συγγραφή εργασίας μέσω online επεξεργαστή κειμένου, συνεργατική συγγραφή – wiki, δημιουργία λεξικού, κ.α.).
    • Εκπαιδευτικό υλικό περιορισμένης διάδρασης (κείμενα ? βιβλία pdf, εικόνες, ανέβασμα αρχείου από τον μαθητή, κ.α.).

Ποιες ώρες διδάσκονται τα μαθήματα μέσω της Σύγχρονης τηλεκπαίδευσης;

Τα μαθήματα διδάσκονται Σύγχρονα (τηλεδιάσκεψη σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος Cisco Webex), από τις 14:00 έως τις 17:10. Η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική.
Κάθε ώρα διαρκεί 30 λεπτά ακολουθούμενη από 10λεπτο διάλειμμα.
Οι μαθητές συνδέονται στο κάθε μάθημα ακολουθώντας το σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού στον υπολογιστή, κινητό, tablet ή πληκτρολογώντας τον 10ψήφιο αριθμό του εκπαιδευτικού στο σταθερό τηλέφωνο (περισσότερες πληροφορίες πιο πάνω).
Καλό είναι να συνδέονται οι μαθητές ένα με δυο λεπτά νωρίτερα πριν την έναρξη του μαθήματος, για την αντιμετώπιση τυχόν εμφανιζόμενων δυσκολιών.
Οι ώρες των μαθημάτων διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • ώρα: 14:10 – 14:40
    Διάλειμμα: 14:40 – 14:50
  • ώρα: 14:50 – 15:20
    Διάλειμμα: 15:20 – 15:30
  • ώρα: 15:30 – 16:00
    Διάλειμμα: 16:00 – 16:10
  • ώρα: 16:10 – 16:40
    Διάλειμμα: 16:40 – 16:50
  • ώρα: 16:50 – 17:20

Το ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε τμήματος θα αποσταλεί τη Δευτέρα 16-11-2020 το μεσημέρι με e-mail σε κάθε γονέα και θα κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Την ίδια ημέρα, πάλι μέσω e-mail, θα σταλούν σε κάθε γονέα οι σύνδεσμοι των ψηφιακών αιθουσών των εκπαιδευτικών του τμήματος, καθώς και οι 10ψήφοι αριθμοί.

Δεν έχω υπολογιστική συσκευή. Μπορεί να μου προμηθεύσει το σχολείο;

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, υπάρχει καταγραφή των αναγκών των γονέων σε εξοπλισμό. Όσοι γονείς, της Α’ τάξης ή άλλων τάξεων έχουν ανάγκη εξοπλισμού και δεν το έχουν δηλώσει, να το γνωρίσουν στο σχολείο, για να γίνει προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους.
Τον Ιούνιο του 2020 δόθηκαν στο σχολείο μας- μέσω δωρεάς – 6 tablet. Θα γίνει δανεισμός τους στους μαθητές που έχουν ανάγκη, κατόπιν κλήρωσης, ένα ανά τάξη.
Υπάρχει η υπόσχεση για επιπλέον διάθεση εξοπλισμού στο σχολείο μας, είτε από δωρεές ιδιωτών, είτε από το Υπουργείο Παιδείας. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Όταν θα έρθει ο εξοπλισμός, θα γίνει άμεσα η υποστήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο προγραμματισμός για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης Νοεμβρίου 2020

  • Σάββατο, 14-11-2020
    • Ενημέρωση σχολικής κοινότητας για τη διαδικασία λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης.
  • Κυριακή, 15-11-2020
    • Έναρξη καταγραφής αιτημάτων για ανάγκη χρήσης εξοπλισμού tablet.
  • Δευτέρα, 16-11-2020
    • Λήξη καταγραφής αιτημάτων για ανάγκη χρήσης εξοπλισμού tablet. Κλήρωση.
    • Αποστολή προγράμματος μαθημάτων κάθε τάξης μέσω e-mail σε κάθε γονέα και κοινοποίηση αυτού στην ιστοσελίδα του σχολείου.
    • Αποστολή μέσω e-mail, σε κάθε γονέα, των συνδέσμων της ψηφιακής αίθουσας κάθε εκπαιδευτικού, καθώς και των 10ψήφιων αριθμών.
  • Τρίτη, 17-11-2020
    • Απόδοση εξοπλισμού tablet στους μαθητές που κληρώθηκαν
  • Τετάρτη, 18-11-2020
    • Έναρξη τηλεκπαίδευσης

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια – διευκρίνηση.

Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια, οι Υποδιευθυντές και  οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Posted in Νέα, Τηλεκπαίδευση.